Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink

PROGRAMMA 2017

XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

Stolpersteinen ONZE FOLDER 5 mei Vrijheidsmaaltijd 7 mei Boekpresentatie

Oorlog bestond niet,  Fieke van Heeks Heeks

6 mei GRATIS FILM
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Theo Stokman, 1939 -2009


Huisarts en vertrouwensman.

Honderden belangstellenden verzamelden zich toen Theo Stokman, november 2000, afscheid nam als huisarts. De rij stond vanaf de Ceintuurbaan tot het Cornelis Troostplein. De Marokkaanse bruiloft die erna in het zaaltje was, werd een uur uitgesteld om iedereen de gelegenheid te geven Stokman te bedanken. Precies negen jaar later overleed hij aan slokdarmkanker, thuis in de armen van zijn man, Henk.

Tijdens de aidsepidemie in de jaren tachtig was hij een van de 'homodokters' in Amsterdam. Die tijd noemde hij later zelf zijn tropenjaren. Zijn praktijk vulde zich met tientallen doodzieke mannen. Ook veel van zijn vrienden raakten besmet. In slechte tijden kreeg hij per week drie euthanasieverzoeken, van jongens onder de dertig.

Tot diep in de nacht sprak hij met vrienden en collega's over de dilemma's die hij in zijn praktijk tegenkwam. ''Hij kon het niet zomaar van zich af laten glijden,'' zegt oud-collega en vriendin Jeannette Kok. ''In dat opzicht was het een ouderwetse dorpsdokter.''

in Stokmans praktijk werd ook veel gelachen. Bevriende patiënten werden aan het eind van de dag gepland en kregen na het consult nog een borreltje in het aanliggende woonhuis. Als Stokman wist dat een patiënt rookte, ging de tuindeur open en bespraken ze onder het genot van een sigaretje de problemen.

Neef en oud-collega Humbert Buur herinnert zich een verhaal dat Stokman hem gierend van de lach vertelde. Een psychiatrische patiënte bestookte het koppel Stokman met brieven en rotzooi in de brievenbus. Na weer een brief vermoedde Henk, die ook zijn doktersassistent was, dat ze voor de deur stond. Henk was er klaar mee en pakte de emmer sop waarmee net de praktijk werd schoongemaakt. ''Kijk nou uit,'' zei Theo nog. Maar het was al te laat, de camel jas van een nietsvermoedende dame kreeg een extra wasbeurt.


Terecht genoemd als een ouderwetse dorpsdokter. Een man die altijd voor je klaar stond. We missen hem node!


Gert-Jan Jimmink


Met dank aan Rosanne Kropman van het Parool