Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE "DE GIDS"

Oudste literaire en culturele tijdschrift van Nederland

Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje

Zoek hier in onze aparte(!) webshop :

“Modern Antiquariaat”

Elders niet meer leverbare NIEUWE boeken

Het jaar 1943

Annemie Wolff-Koller heeft vanaf 1943 een kasboek bijgehouden van foto's die ze maakte in haar studio aan huis op de Noorder Amstellaan (nu Churchilllaan). Ze schreef naam en adres op van degene die foto's had laten maken en op welke film deze staan. Veel gefotografeerden hebben een Jodenster op; anderen zijn niet Joods. Of ze zijn dat wel maar dragen geen ster. De meesten komen uit Amsterdam-Zuid. Annemie heeft later de meeste van veel rolletjes met foto's van particulieren vernietigd. De honderd rolletjes die ze tussen januari en oktober 1943 maakte, heeft zij echter bewaard in een kistje. Simon Kool ontdekte dat in 2008 in het huis van haar erfgename.


In 2011 is onderzoek gestart naar de identiteit van de mensen op die foto's. De stichting wil deze foto's alleen gebruiken als namen bekend zijn en als toestemming voor publicatie gegeven is. In het Amsterdamse stadsarchief is op adres gezocht in de woningkaarten. Vaak woonde daar inderdaad in 1943 iemand met die naam. Met de gevonden persoonsgegevens kon gezocht worden in de persoonskaarten; zo kwam er ook informatie over het huishouden. Met deze gegevens is op internet verder gezocht. Internet is een geweldige bron, bijvoorbeeld dankzij sites met genealogieën van Joodse families. Zo werden relaties tussen gefotografeerden gevonden, evenals nabestaanden, familieverhalen, getuigenissen en soms emailadressen.


De 70 jaar oude filmrolletjes zijn kwetsbaar. Contactafdrukken zijn niet mogelijk. De stichting heeft nog niet genoeg geld om alles door een gespecialiseerd bedrijf te laten afdrukken. Daarom zijn Monica Kaltenschnee en haar man Willem Kroese begonnen van elke persoon één foto af te drukken en te digitaliseren. Sedert mei 2012 wordt gezocht welke naam bij welke foto hoort. Soms is in het archief een gezin gevonden van ouders en twee zoons en op het filmrolletje staan ook man, vrouw en twee jongemannen. Als de leeftijden ongeveer kloppen, is de zaak duidelijk. Meestal is het echter moeilijker. Op elk rolletje met 36 opnamen staan foto's van twee, drie of meer klanten. De namen zijn niet altijd in de juiste volgorde opgeschreven. En die ene naam kán behoren aan een meisje dat met 5 vriendinnen op de foto ging of aan een vrouw die twee neefjes meenam. Een heel gepuzzel dus waarin internet soms uitkomst biedt met foto´s van bekende mensen.


Aan deze puzzel en de zoektocht naar nabestaanden wordt nog gewerkt. Ooit zullen foto's van degenen die in de oorlog omgekomen zijn worden toegevoegd aan het digitaal Joods Monument. Ook kunnen mensen die als kind op de foto of nabestaanden verblijd worden met mooie foto's van henzelf respectievelijk hun ouders of andere familieleden.

Annemie Wolff & Helmuth Wolff         © Monica Kaltenschnee

Uit de Rivierenbuurt gedeporteerd.

Moeder van Rita Goldberg

Hilde Jacobsthal


De foto’s van de mensen waarvan de namen zijn gevonden.

An Huitzing met Simon Kool de motor achter de de St Wolff

An Huitzing, stichting Wolff

Bekijk hier de video van de Stichting Wolff: klik op de foto.

Helmuth Wolff

Annemie Wolff