Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Hans Willem Bakx

2015

Aantal pagina's: 232

Prijs: € 49.95

‘De Wolkenkrabber’

JAN FREDERIK STAAL (1879-1940) DE WIL VAN HET GEBOUW EN DE WIL VAN DE TIJD

Jan Frederik Staal (1879-1940) was een van de vooraanstaande Nederlandse architecten uit de periode tussen de beide wereldoorlogen.

Anders dan collega’s als Berlage met de Amsterdamse Beurs en Dudok met het Raadhuis in Hilversum, wordt zijn naam niet geassocieerd met één enkel gebouw.

Waarschijnlijk is hij nog het bekendst om de torenflat aan het Amsterdamse Victorieplein (1926-1932), die al spoedig ‘De Wolkenkrabber’ ging heten, destijds het hoogste woongebouw van Nederland. Zoals Staals laatste ontwerp, De Beurs in Rotterdam (1926-1940), het bedrijfsgebouw werd met toentertijd de grootste vloeroppervlakte van ons land.

Toch was Staal geen man van het grote gebaar. Zijn werk – dat winkel- en kantoorgebouwen, woonhuizen en volkswoningbouw, een bloemenveiling, een verpleeginrichting en een kerk omvat, naast (onuitgevoerde) ontwerpen voor raadhuizen, warenhuizen en een Opera – kenmerkte zich juist door verfijning, een gedreven perfectionisme.

Daarbij was Staal steeds bereid het vertrouwde en eenmaal bereikte op te geven en nieuwe wegen te verkennen. Dat maakt zijn oeuvre, relatief klein gebleven door zijn vroege overlijden, gevarieerd en bijzonder.

Een aanzienlijk deel heeft inmiddels de status verworven van gemeente- of rijksmonument. Tot Staals belangrijkste gebouwen behoren, behalve de al genoemde, een woningblok aan de J.M. Coenenstraat, het pand van voorheen De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal en de voormalige Joodsche Invalide (nu GGD) aan het Weesperplein, alle in Amsterdam.

Het boek Jan Frederik Staal (1879-1940 De wil van het gebouw en de wil van de tijd brengt Staals werken, voor het eerst in hun geheel, in kaart en is voorzien van ruim 225 illustraties, merendeels niet eerder gepubliceerd.

E-mailadres: info@jimmink.eu?subject=De Wolkenkrabber J F Staal&body=Graag bestelt ondergetekende het boek over de architect J F Staal : € 49,95

Name:

Adress:

City:

Zipcode:

Deze collage van unieke foto's is afkomstig van Peter Lute uit Delfgauw. Hij kwam bij het archiveren van de fotocollectie van zijn grootmoeder foto's tegen van de Wolkenkrabber in aanbouw.

De Wolkenkrabber is op 13 maart 1931 opgeleverd. De beelden laten zien dat de bouw het hoogste punt bereikt heeft. Ons inziens dateren de beelden uit 1930. Op de foto's, die kennelijk gemaakt zijn tijdens een Open Dag voor familieleden, zien we Lutes grootvader, grootmoeder, overgrootmoeder, tantes en vader, die vol trots op een hoogte van ruim 40 meter staan te poseren op de in aanbouw zijnde Wolkenkrabber.

Door architect J.F.Staal ontworpen hoog flatgebouw in Amsterdam.

Diverse shots van het exterieur van het flatgebouw, twee panorama shots van Amsterdam. Aantekening : het in de titel vermelde adres "Daniël Willinkplein" heet tegenwoordig "Victorieplein". Zonder geluid.