Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

De ontwikkeling van de middeleeuwse stad Amsterdam is prachtig te volgen aan de hand van het imposante kaartenboek Kaarten van Amsterdam 1538-1865, dat onlangs is verschenen bij Uitgeverij Thoth. De oudste topografische kaart dateert uit 1538: een schilderij van Cornelis Anthonisz., met een blik op Amsterdam in zuidwestelijke richting. Begin 16e eeuw was ook de tijd van de Vlaamse cartografen Ortelius en Mercator.

Amsterdam is van alle steden in de wereld het meest in beeld gebracht. Door de reizen van de VOC en de behoefte de wereld te leren kennen en te beheersen, worden er in de 17e eeuw, vooral in de noordelijke gewesten, veel kaarten gemaakt. Atlassen en kaarten waren in die tijd vaak pronkstukken, bestemd voor een elite. Amsterdam ontwikkelde een ware ‘kaartenindustrie’. Ook na de 17e eeuw, als de macht van Nederland inzakt, is er door de stadsuitbreidingen behoefte aan stadsplattegronden.

Kaarten van Amsterdam (deel I)

Auteur Marc Hameleers, verbonden aan het Stadsarchief, schreef dit nieuwe eerste deel van Kaarten van Amsterdam met de overzichtskaarten van Amsterdam die in de jaren 1538-1865 vervaardigd werden. Deel 2 verscheen al eerder in 2002 en is nu grondig herzien en aangevuld.

Hiermee is de complete herziening van de beroemde Catalogus van Amsterdamsche Plattegronden, in 1934 samengesteld door Antoine Everard d’Ailly, voltooid.

Door de veelheid van informatie wordt een beeld gecreëerd van wat mensen raakte en bezig hield in vroeger eeuwen. De beide delen zullen in de komende tientallen jaren een van de belangrijkste bronnen vormen voor de bestudering van de geschiedenis van Amsterdam, in het bijzonder voor het historisch-topografisch onderzoek.

Kaarten van Amsterdam (deel II)

Met deel 2  de complete herziening van de beroemde Catalogus van Amsterdamsche Plattegronden, in 1934 samengesteld door Antoine Everard d’Ailly, voltooid. Auteur Marc Hameleers, verbonden aan het Stadsarchief, schreef bovendien het nieuwe eerste deel van Kaarten van Amsterdam met de overzichtskaarten van Amsterdam die in de jaren 1538-1865 vervaardigd werden.

De twee delen samen geven een fraai topografisch overzicht van de geschiedenis van de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam door de eeuwen heen. De topografische kaarten geven een gedetailleerd beeld van het aanzien van wijken en buurten en van de ligging en vorm van straten en pleinen. Daarnaast zijn er ruim honderd thematische kaarten opgenomen die een schat aan informatie bevatten over alle mogelijke onderwerpen zoals demografie, openbaar vervoer, toeristische attracties, verspreiding van besmettelijke ziekten, bevolkingsdichtheid, religie, handel en nijverheid.

Kaarten van Amsterdam is en uitgave waarmee elke Amsterdammer en iedere in Amsterdam geïnteresseerde lezer zijn kennis over de stad zal kunnen aanvullen.


Kaarten van Amsterdam (deel II)

Marc Hameleers

Gebonden, 24,8 x 33,5 cm

384 pagina’s

450 illustraties in kleur

€ 69,50


De oudste kaart van Amsterdam is een schilderij van Cornelis Anthonisz. uit 1538. De Amstel stroomt (via het huidige Damrak) nog vrij de Zuiderzee in, op de plaats waar nu het Stationseiland ligt. Op deze zogeheten ‘publiekskaart’ is het huidige Singel de buitenste ‘gracht’, waar stadspoorten en verdedigingswerken staan. Andere kaartsoorten zijn onder meer planologische, topografische, militaire en, met een blik naar het verleden, historische kaarten, die soms deels op fantasie berusten.

Kaarten van Amsterdam (deel I)

Marc Hameleers

Gebonden, 24,8 x 33,5 cm

426 pagina’s

625 illustraties in kleur

€ 69,50

E-mailadres: info@jimmink.eu?subject=Kaarten van Amsterdam&body=Ondergetekende bestelt: 

...ex(x)Kaarten van Amsterdam (deel I)
Marc Hameleers
Gebonden, 24,8 x 33,5 cm
426 pagina’s
625 illustraties in kleur
€ 69,50

...ex(x) Kaarten van Amsterdam (deel II)
Marc Hameleers
Gebonden, 24,8 x 33,5 cm
384 pagina’s
450 illustraties in kleur
€ 69,50
Doorhalen wat niet gewenst is:

Ik haal mijn bestelling op in de Boekhandel /
Ik wil de bestelling ontvangen op het opgegeven adres. 
(DE BESTELLING WORDT OPGESTUURD NA BETALING VAN DE U TOEGEZONDEN REKENING)

Naam:

Adres:

Telefoon: