Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Mark Limburg, “Sobibor”

Nederlandse regisseur maakt film over Sobibor

De Nederlandse regisseur Mark Limburg werkt aan een documentaire over vernietigingskamp Sobibor. De filmmaker probeert in zijn film Sobibor Excavated te achterhalen hoe de gebeurtenissen in het kamp in de Tweede Wereldoorlog nog steeds dagelijks een rol spelen in de levens van de familieleden van de slachtoffers.

In het vernietigingskamp Sobibor in Polen doodden de nazi’s tussen april 1942 en november 1943 naar schatting 200.000 mensen. Onder deze groep bevonden zich ten minste 34.000 Nederlandse Joden. Slechts achttien van hen overleefden de oorlog. In tegenstelling tot veel andere grote kampen had Sobibor geen werkkampgedeelte; het enige doel was het uitroeien van de Joden en Roma die naar het kamp werden gebracht.

Dikke lagen asfalt

Nadat het kamp was gesloten, dekten de nazi's het terrein af met dikke lagen asfalt. Voor de documentaire bezoekt de regisseur de plek waar het kamp vroeger lag. Ook praat hij met archeologen die onderzoek verrichtten op de locatie en veel kleine eigendommen van slachtoffers van de nazi's hebben gevonden.

"Wij vinden het belangrijk dat deze film gemaakt wordt", stelt Limburg. "Dat verhalen over de Holocaust verteld worden. Keer op keer weer. Voor elke nieuwe generatie. Zeker in deze tijden is het belangrijk om nieuwe generaties te laten zien tot welke verschrikkingen ongebreideld populisme kan leiden."

Rutger Hauer

Er zijn al meerdere films over Sobibor gemaakt. Zo speelde Rutger Hauer in 1987 de hoofdrol in de film Escape from Sobibor, over een grote uitbraak van gevangenen vlak voordat het kamp zijn deuren sloot. Hauer kreeg voor zijn rol als Russische krijgsgevangene een Golden Globe.

Regisseur Mark Limburg maakte eerder onder meer een documentaire over dj Tiësto.

Limburg ging naar de plaats waar het kamp zich bevond en zag met eigen ogen hoe de archeologen, die daar al jarenlang graven, steeds meer van het verraderlijke en misleidende karakter van vernietigingskamp Sobibor vanonder de dikke asfaltlaag te voorschijn halen.


Cinecrowd een inzamelingsactie

Limburg is op de website Cinecrowd een inzamelingsactie begonnen om zijn documentaire te financieren. De regisseur hoopt op deze manier 25.000 euro te crowdfunden.

Vele instanties, waaronder de Stichting Sobibor, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Nationaal Monument Kamp Vught, het Verzetsmuseum in Amsterdam, Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Anne Frank Stichting, hebben al hun steun toegezegd. Maar om de film te kunnen voltooien, is nog meer geld nodig.

Daarom heeft Mark Limburg op Cinecrowd crowdfunding in gang gezet, en zoals gebruikelijk is daar van alles over de film te lezen én zijn er al fragmenten en een trailer te zien.

Als alles volgens plan verloopt, zal de documentaire dit najaar in première gaan op het International Documentary Festival Amsterdam IDFA.

Opgegraven naamplaatje

ZEER RECENT ! kwam het bericht binnen dat zich voor het oog van de camera van Mark Limburg iets indrukwekkends heeft voorgedaan: Lies, die haar neefje verloor in het kamp, krijgt te horen dat het wellicht wél mogelijk is het opgegraven naamplaatje van haar neef in handen te krijgen, het terug te halen naar Amsterdam en ten toon te stellen in het Nationaal Holocaust Museum, de plek waar Lies als vierjarig meisje aan de Duitsers is ontsnapt.

De jongen van wie het naamplaatje was woonde in onze buurt in de Uiterwaardestraat!