Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Mathilda Hofker

Herinneringen uit de periode 1939-1946   

Buurtbewoonster Mathilda van Bentum-Hofker uit de Hunzestraat bezocht onze herdenking op 3 november 2015. Onlangs zette zij haar herinneringen uit de oorlogstijd op papier. Het werd een heus boekje van 50 pagina’s en wie het leest, zal het in één adem uitlezen: als een film waarin armoede, angst en onzekerheid van een jong meisje wel heel voelbaar worden in deze periode waarin de mensen zo goed en kwaad als het ging hun dagelijks leven probeerden voort te zetten.

Herinneringen aan armoede en oorlog

in de periode 1939-1946

Geschreven door Mathilda van Bentum-Hofker

EERSTE GEDEELTE

We woonden in de zogenoemde Zeeheldenbuurt, met veel schippersfamilies waarvan de mannen wekenlang van huis waren met hun schepen om kruiden en voedsel uit verre landen te halen. Er heerste door de werkloosheid veel armoede in Amsterdam. Ook mijn vader, heier van beroep, was werkloos. Hij kreeg een uitkering van 9 gulden per week en dat was zeer weinig voor een gezin van 8 personen waar ook de huur en andere lasten van betaald moesten worden.

Ik weet nog als de dag van gisteren dat we in de grote woonkeuken om de tafel zaten en mijn oudste broer in zijn soldatenpak binnenkwam met de mededeling dat de oorlog was uitgebroken. Mijn moeder begon te huilen en dat hadden wij nog nooit gezien. Wij kinderen waren alle zes doodstil. Wij hadden nog geen besef van wat oorlog betekende, maar mijn ouders wel. Zij hadden die al meegemaakt van 1914 tot 1918 waarbij veel mensen omkwamen door de honger of sneuvelden aan het front. Het eerste jaar merkten we nog niet veel, maar langzamerhand werd de voedselaanvoer steeds minder en gingen de winkels dicht, omdat ze niets meer te koop hadden. Al het voedsel dat binnen kwam werd opgeëist om de Duitse soldaten die in ons land waren gelegerd te voeden. Mijn vader had een klein volkstuintje aan de Amstelveenseweg en teelde daarop groente en fruit en had in een ren wat kippen en in een hok twee konijnen. Elke zondag ging hij op de fiets om het landje te bewerken, maar toen de moffen dat wisten, moest men alles wat op het landje groeide inleveren, dus mijn vader had geen zin meer om nog iets te laten groeien waar hij zelf geen baat bij had.


Steeds meer werd alles grimmiger en de mensen verstilden in hun angst voor wat komen zou.