Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE "DE GIDS"

Oudste literaire en culturele tijdschrift van Nederland

Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje

Zoek hier in onze aparte(!) webshop :

“Modern Antiquariaat”

Elders niet meer leverbare NIEUWE boeken

Dit is de site van de Stichting Struikelstenen Amsterdam i.o.

De stad heeft het symbolische project van de struikelstenen duidelijk omarmd!

Het Parool

Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Gunter Demnig geeft zo ieder slachtoffer een eigen monument.

Zijn motto is:

'EEN MENS IS PAS VERGETEN ALS ZIJN OF HAAR NAAM VERGETEN IS'.


Kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn.

Stolpersteine, in het Nederlands Struikelstenen, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje is met eenvoudige letters de volgende tekst geslagen:

– Naam van het slachtoffer – Geboortedatum van het slachtoffer – Datum en plaats van deportatie van het slachtoffer – Datum en plaats waar het slachtoffer is vermoord

De stenen worden gefabriceerd in het atelier van de kunstenaar. Deze stenen worden vervolgens door hemzelf of met de hulp van de jeugd aangebracht in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer als laatste heeft gewoond. De stenen worden ook wel eens “Stenen des Aanstoots” genoemd.

Een adres werd vaak bewoond door meerdere mensen…

De meesten hebben geen graf maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan. Door deze “Struikelstenen” kunnen vragen van kinderen en volgende generaties worden beantwoord en de geschiedenis uitgelegd.

Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis. In Duitsland zijn er inmiddels duizenden geplaatst. Maar ook buiten Duitsland zijn ze nu ook te vinden in Oostenrijk, Hongarije en sinds kort ook in Nederland.

Gunter Demnig heeft tot nu toe zo’n 70.000 stenen in Europa geplaatst.

Het doel van onze stichting is het coördineren van de aanvraag en plaatsing van de stenen.Paul de Haan en Gert-Jan Jimmink zijn bezig voor Amsterdam e.e.a. op te zetten, zodat bijvoorbeeld de lange wachtlijst ingelopen kan worden.

De vraag naar Stolpersteinen neemt namelijk  drastisch toe. Het succes zit hem in het tastbare.

Je ziet ze liggen en je buigt even voorover, waardoor je vanzelf al eerbied en respect toont. Men leest de namen het liefst even hardop voor, dan zie je het opeens voor je: een hele jonge familie weggevaagd. Hierdoor krijgen de mensen weer een naam, en de herinnering blijft leven.

De Haan liet zelf twee stenen in de stoep leggen ter herinnering aan een grootmoeder en een oudoom. Jimmink plaatst stenen voor de familie die in zijn Literaire Salon woonde en hun kinderen daarboven.


Lees meer over het project: klik hier

Meer informatie? Vragen? stuur dan een email naar  

stichtingstruikelstenen@gmail.com


Antisemitische blijft van alle tijden. Zal ik het bord Open Joodse Huizen weghalen vanwege een bedreiging. Nee natuurlijk… Reacties op de Struikelstenen in de |”Telegraaf”

Bij de video in de TELEGRAAF

Over de Wijkagent : Er mag weleens een groot compliment gemaakt worden voor de onvermoeibare inzet en betrokkenheid van de (wijk)agenten in de onze Rivierenbuurt ! Wij voelen ons er extra veilig bij: Bedankt mensen!!!

Gert-Jan Jimmink.


Een steen voor een leven

Kruispunt

KIJK HIER NAAR DE VIDEO

https://tvblik.nl/kruispunt/een-steen-voor-een-leven


Struikelstenen voor de grootouders en twee tantes van Jeroen Krabbé