Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Voorgeschiedenis

Anne Frank heeft haar dagboek op 12 juni 1942 van haar vader cadeau gekregen. Samen met hem kocht zij het bij de boekhandel om de hoek bij het Merwedeplein, thans boekhandel Jimmink.


In 2004 diende boekhandelaar Gert-Jan Jimmink een burgerinitiatief met een groot aantal adhesiebetuigingen in bij de Amsterdamse stadsdeelraad ZuiderAmstel. Hierin pleit hij voor het plaatsen van een monument op het Merwedeplein ter nagedachtenis aan Anne Frank. Het initiatief werd gehonoreerd door de stadsdeelraad.


De in de Rivierenbuurt woonachtige beeldhouwster Jet Schepp kreeg vervolgens de opdracht voor het maken van een beeld.


Onthulling

Het monument is onthuld op 9 juli 2005 door burgemeester Job Cohen.

Eerst werd er een minuut stilte in acht genomen door de stadsdeelvoorzitter Erik Koldenhof voor de mensen die slachtoffer waren geworden van de terreuraanslagen in Londen twee dagen eerder. )*


Daarna nam Jacqueline van Maarsen (een vriendin van Anne Frank) het woord. Ze las een stuk voor uit haar eerste boek over haar eerste ontmoeting met Anne Frank op het Joods Lyceum.


Vervolgens hielden een islamitische en een joodse student in het kader van het project 'Tweede Wereldoorlog in perspectief' een voordracht. De joodse student las de tekst van de islamitsche student voor en andersom.


Na een toespraak door initiatiefnemer Gert-Jan Jimmink en burgemeester Job Cohen werd het standbeeld onthuld.








)*

Bij de terroristische aanslagen in Londen van 7 juli 2005 werd Londen tijdens de ochtendspits opgeschrikt door vier bomexplosies.

Binnen een half uur deden drie ontploffingen zich voor in de metro en een half uur later één aan boord van een bus. Het aantal doden bedroeg 56, waaronder de 4 daders. Naar schatting waren er 700 gewonden, waarvan 22 ernstig gewond. In de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk is dit de aanslag met de meeste doden sinds de aanslag op Pan Am-vlucht 103 boven Lockerbie in 1988.



Voor de teksten van de toespraken klik hier.

Gert-Jan Jimmink, Jet Schepp, Job Cohen