Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

Antisemitisme

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november 2005 werd het beeld van Anne Frank op het Merwedeplein met een spuitbus bewerkt. Zowel het beeld en ook de letters van de sokkel werden bespoten.


Niet alleen het beeld werd beklad!

Op de muur van het trapportaal van de net gerestaureerde voormalige woning van de familie Frank op nummer 37 werd het woord "B I T C H" gespoten met dezelfde verf. De lege spuitbus werd teruggevonden in het portiek.


Er is dus door de dader(s) een duidelijk verband gelegd tussen de beide monumenten. Er is geen twijfel mogelijk dat deze actie gericht was tegen het herdenken van de jodenvervolging.


Een buurtgenoot heeft zaterdag het beeld met water en borstel ontdaan van de meeste verf. De resten verf, die nog in de kuiltjes en groeven en in de ingekleurde letters van de sokkel waren blijven zitten zijn inmiddels professioneel verwijderd. Ook het patina en de waslaag van het beeld zijn inmiddels gerestaureerd.


De tekst in het portiek werd met welwillende medewerking van de Merwedegroep, eigenaar van de voormalige woning van de familie Frank, verwijderd.


Ondergetekende heeft aangifte gedaan en onze buurtregiseur is met het onderzoek bezig.


We zullen dit voorjaar een campagne voeren naar alle scholen in de buurt over de betekenis van het beeld, ondermeer door het uitdelen van de flyer die speciaal hiervoor is gemaakt. We zullen de docenten vragen aandacht te besteden aan dit voorval!


Het stadsdeel zullen we verzoeken het beeld bij donker te laten verlichten, zodat dit gedeelte van het plein in het zicht blijft. Hopelijk voorkomen we zo meer van dit soort acties en wordt het toezicht vanuit de buurt gemakkelijker.


Het monument staat er kennelijk niet voor niets, er is nog veel te doen!


Laten we ondertussen hopen dat het bij dit incident blijft!


Gert-Jan JimminkHondenverbod

Maandag 5 juni 2006 heeft een bewoonster van het Merwedeplein, de politie gemeld dat de tekst van het "hondenverbodsbord" was veranderd in "JODEN VERBOD". De bovenstaande foto is genomen met een mobiele telefoon, excuus voor de kwaliteit. De politie heeft het bord inmiddels verwijderd.


Ik laat het maar bij het commentaar dat het beeld er kennelijk niet voor niets staat!

De rest is te onsmakelijk voor woorden.


Nu was dit bewuste bord al zeer veel mensen een doorn in het oog, zo prominent geplaatst naast het beeld. Er staan bovendien nog meer van dergelijke borden aan alle zijden van het plantsoen. De deelraadwethouder heeft inmiddels gemeld, dat het betreffende bord  voorlopig niet zal worden teruggeplaatst.


Direct na de onthulling, nu een jaar geleden, heb ik de tekst van de flyer opgehangen op de plek van dit bewuste bord.

Ik kreeg toen van zeer veel mensen te horen dat zij die tekst permanent daar zouden willen zien! Ik heb dan ook voorgesteld de tekst van de flyer in de vorm van een "leesbord" op de plaats van het nu weggehaalde verbodsbord te plaatsen. Dit zou m.i. een grote toegevoegde waarde hebben. Er zijn immers kennelijk nog steeds mensen die van niets weten. We zullen zien...


Gert-Jan Jimminkmaandag 5 juni 2006Geknoei met verbodsbordAnne Frank Monument beklad!Sokkel

Maart 2012

Ons beeld had geen massieve sokkel. Tussen de platen en de betonnen kern drong water. Door strenge vorst zette het water uit en drukte de platen uit hun verband. Zo stond de buurtregisseur Eddo ineens voor mijn neus met het stuk voorplaat met de naam en jaartallen. In overleg met het stadsdeel en door de voortreffelijke coördinatie van de wijkmanager staat het beeld nu steviger dan ooit op zijn voetstuk. Er is nu een massieve sokkel geplaatst.

Sokkel vernieuwd