Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd 6 mei GRATIS FILM VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE
Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje
ZOEK HIER 
EEN BOEK

VOLKSKRANT

Een dagboek

door Martine

Datum 1 juni 2013

categorie boeken

Tags Anne Frank, boekhandel, dieren, Jimmink, monument, »oorlog, rooseveltlaan, standbeeld, tekenen, tekening «

Wat : een dagboek

Waarom : het was een impulsaankoopSamen met mijn dochter wandelde ik afgelopen weekend naar de boekwinkel op de Rooseveltlaan. We zochten een cadeau voor een jarig nichtje. Binnen is er nauwelijks ruimte om te lopen. Overal liggen en staan boeken, ook op plekken waar je zou willen lopen om weer andere boeken te kunnen bekijken. De volledige achterwand wordt beslagen door boeken over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het nichtje vonden we – in het kinderhoekje – een boek met dieren op ware grootte, met een uitvouwbare slurf. Dat het boek in de winkel paste was een wonder. Mijn dochter mocht ook iets voor zichzelf uitzoeken. Ze liep naar de eigenaar toe, meneer Jimmink, en wachtte netjes tot hij tijd voor haar had.
‘Waar kan ik je mee helpen, meisje?’ zei hij. Hij aaide hierbij over haar hoofd. ‘Met je mooie vlechten,’ voegde hij er aan toe.
‘Ik zoek een boek met plaatjes van dieren zodat ik ze kan leren tekenen,’ zei ze.
‘Ik heb precies wat je zoekt,’ zei meneer Jimmink, en we liepen achter hem aan, tussen de boeken door naar het ramsj-gedeelte. Hij viste een boek van een stapel. Het was inderdaad precies wat ze zocht.
Terwijl we in de rij voor de kassa stonden (de rij slingerde zich tussen de krap geplaatste boekenkasten door de winkel in) viel mijn blik op een kast vol met dagboeken. De dagboeken hadden een stoffen kaft en waren allemaal verschillend. Ik pakte er eentje met een roze omslag. Een vrouw stapte op me af en vroeg of ze me kon helpen.
‘Mooie dagboeken,’ zei ik.
‘We verwachten binnenkort weer een klas uit Amerika,’ zei de vrouw. ‘Ze komen het huis aan het Merwedeplein bekijken, waar Anne Frank heeft gewoond. Daarna gaan ze naar het standbeeld en dan komen ze allemaal hier om een dagboek te kopen.’
Ik stelde me een grote groep tieners voor die Boekhandel Jimmink zou bestormen. Dat ging nooit passen.
‘Anne Frank heeft in deze winkel haar dagboek gekocht,’ zei ze ter verduidelijking.
Ik kocht ook een dagboek. Ik heb er nog niets in durven schrijven.St Joseph’s  R.C. Primary School uit London, die elk jaar met leerlingen op bezoek komt.