Exclusieve Pennen
Bijzondere Collecties
Atlassen Reprints Amsterdam Specials Religie - Kunst Fotografie Natuur Cultuur Over Rome Kookboeken Specials Kookboeken op land etc. Reisgidsen per land Openingstijden Anno 1778 ? Concertgebouw Literaire Salon Programma Jimmink Kunst bij Jimmink Preek van de Leek
Activiteiten
Schrijvers Monument
Geschiedenis
In Memoriam FOTO'S 1943 St Wolff Anne Frank
Anne Frank’s
Bookshop
Art & Collectors Editions
Bij Jimmink
XL Editions

Rijks

Masters Of The Golden Age


Paintings

Of The Gallery Of Honour

TASCHEN

Uitgeverij SJA'AR

Judaïca

Ester Scroll Megallah Werkman Chassidische Charlotte Salomons

Naast de BOEKENBON accepteren wij ook de VVV-BON en de IRISCHEQUE

STRUIKELSTENEN ONZE FOLDER 4 Mei Open Joodse Huizen 5 mei Huizen van Verzet 5 mei Vrijheidsmaaltijd VERRADEN VAN ANNE VERRADEN VAN ANNE "DE GIDS"

Oudste literaire en culturele tijdschrift van Nederland

Home Nederlandstalige boeken Kinderboeken Engelstalige Boeken Ereading Acties Bij Boekhandel Jimmink Help
Rooseveltlaan 62
1078 NL Amsterdam   
020 - 679 12 44
info@jimmink.eu Boekhandel Jimmink Winkelmandje

Zoek hier in onze aparte(!) webshop :

“Modern Antiquariaat”

Elders niet meer leverbare NIEUWE boeken

In de Boekenweek wordt door Gert-Jan Jimmink een krans gelegd op Zorgvlied bij het monument voor de daar begraven schrijvers.Zorgvlied is een door de tuinarchitect Zocher in de 19e eeuw aangelegde "Begraaftuin" met veel interessante monumenten. Zo is er bijvoorbeeld een uniek tempeltje waar de circustheater-directeur Oscar Carré begraven ligt.

Op Zorgvlied liggen ook veel schrijvers en schrijfster begraven. Voor hen bestaat sinds de Boekenweek 2003 een speciaal monument. Dit monument bestaat uit een "gebroken kolom" met een "geblokte vloer" waarin de namen van de schrijvers zijn opgenomen.

Het monument staat langs het hek van Zorgvlied, vlakbij de ingang, en is ook zichtbaar vanaf de weg. Op de grond voor het monument staan op kleine, vierkante tegels de namen van de dichters en schrijvers plus sterfjaar. Zo liggen op Zorgvlied onder andere: Annie M.G. Schmidt, Frans Kellendonk, Victor van Vriesland, Cissy van Marxveldt, Ischa Meijer, Alfred Kossmann en Dick Hillenius.


De symboliek.

Een "gebroken kolom" geeft als vrijmetselaarssymbool het talent van de vaardigheid met het woord aan, maar heeft algemeen de betekenis van eindigheid. De "geblokte vloer" van zwart en witte tegels, verwijst als vrijmetselaarssymbool naar de Tempel van Salomo, de verpersoonlijking van de Wijsheid. In het algemeen duidt het zwart en wit ook op het goed en kwaad of het ying en yang in de mens.


Wij hebben in de zaak een plattegrond van Zorgvlied, zodat u langs de graven van de verschillende schrijvers kunt wandelen.Schrijversmonument op begraafplaats ZorgvliedGraven van Annie M.G.Schmidt en Oscar CarréPauline Wesselink (1949) raakte tijdens haar wandelingen op Zorgvlied in de ban van deze paradijselijke begraafplaats, waar veel beroemdheden hun laatste rustplaats vonden. Met dit boek wekt zij overleden schrijvers, musici, acteurs, architecten, kunstenaars, artsen en politici opnieuw tot leven. Ook onbekende Nederlanders die op Zorgvlied liggen, blijken evenwel boeiende, verrassende levens te hebben geleid. Haar foto’s getuigen van de grote variëteit en originaliteit van de graven. Pauline Wesselink is (foto)redacteur. Ze publiceerde bij Conserve in 1998 Ik was een tijdje een ander en in 2004 samen met Do du Preez-Verleun Soldaat in verzet. Ze was als redacteur betrokken bij De laatste huzaar van Tonny van Renterghem (2010). Bij Ellessy verscheen haar jeugdroman Verdacht van Moord (2006). Ze deed onderzoek naar de fusilladeplaats Rozenoord, die pal naast Zorgvlied ligt. Daarmee gaf ze de aanzet tot het namenmonument in het Amstelpark (mei 2015)

Levensverhalen van 77 overledenen op begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk in Amsterdam, onder wie Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt, maar ook van onbekenden.

€ 32,50

E-mailadres: info@jimmink.eu?subject=Paradijs Zorgvlied&body=Ondergetekende bestelt: 

Paradijs Zorgvlied € 32,50

Doorhalen wat niet gewenst is:

Ik haal mijn bestelling op in de Boekhandel /
Ik wil de bestelling ontvangen op het opgegeven adres. 
(DE BESTELLING WORDT OPGESTUURD NA BETALING VAN DE U TOEGEZONDEN REKENING)

Naam:

Adres:

Telefoon: